You were born an Original Don't die a copy

You were born an Original Don't die a copy


יום רביעי, 13 בפברואר 2013

חמאה מאגוזי אדמה

המון דברים אנחנו מכינים לבד בבית.
לפעמים זה ממש פלא לגלות שהדברים שאנחנו מכינים לא גדלים בתוך צנצנת בסופר ושכמעט בלי להזיע אפשר להכין אותם בבית והם כל כך הרבה יותר טובים ככה, בלי תוספות משמרות ובלי שישב על המדף אלוהים יודע כמה זמן.

ממש ככה היה כשהחלטתי להכין חמאת בוטנים ביתית.

בן זוגי תמיד מספר איך כשהיה ילד בארצות הברית, הם נהגו ללכת לחנות, להכניס חופן בוטנים בצד אחד של מכונה ולקבל חמאת בוטנים ריחנית וחמימה בצד השני, ככה טבעי. לדבריו היתה זו חמאת הבוטנים הטעימה ביותר שאכל מימיו.

לקח לי קצת זמן להתבשל עם זה. כבר שנים שאני מכינה חמאות אגוזים שונות בבית אך תמיד אלו חמאות מאגוזים נאים ופה העניין מצריך שימוש בקלויים, אני לא אוהבת לקלות אגוזים, זה הופך אותם מבריאים לממש לא.
מה שינה לי את הגישה? העובדה שבוטנים הם בכלל לא אגוזים. כן, כן, בוטנים הם סוג של קיטניה, ממש כמו שעועית חומוס ואפונה ולכן באנגלית נקראים  peanuts
pea = אפונה
nuts = אגוזים
שם מטעה לכל הדעות.

בוטנים הם למעשה מאוד בריאים כשצורכים מהם במידה, הם מכילים ויטמינים B1, B3, B3 ו B12 ומינרלים כמו
אבץ, אשלגן, זרחן, מגנזיום, נחושת וסידן.
ברפואה הסינית הם נחשבים גורמי ליחה כך שאם אין לכם נזלת או שחס וחלילה אתם רגישים לבוטנים אז הם ממש בסדר איתכם.

מאוד פשוט להכין חמאת בוטנים:

ראשית יש לקלות את הבוטנים, עדיף לא לקנות קלויים מכמה סיבות, הראשונה: מאוד קשה למצוא בוטנים קלויים לא מומלחים, והשניה: כשאנחנו קונים קלויים אנחנו לא יודעים מתי נקלו ואם ערבבו טריים עם ישנים.
אבל מעל הכל, אם לא תקלו בעצמכם, איך יתמלא הבית שלכם בריח המדהים הזה של בוטנים קלויים ומדהימים?

את הקליה עושים בתנור או טוסטר אובן, מפזרים את הבוטנים על מגש ומכניסים לתנור שחומם ל140 מעלות, מכוונים טיימר לרבע שעה וכשמצלצל הופכים את המגש ומכוונים שוב לרבע שעה. עכשיו אמורים להוציא אבל אני שכחתי כמה פעמים להגיב לצלצול השני בזמן וזה יצא דווקא לטובתי.
כדי לדעת שהם מוכנים צריך לחכות מעט שיתקררו (קשה להתאפק, אני יודעת) כי רק אז הטעם שלהם מקבל צורה מלאת פוטנציאל.

בשלב הקרור שלהם מתחילים לשמוע את פצפוצי הקליפה הדקיקה שמתפצפצת לאיטה.

את הקילוף עשו הילדים, זו מלאכה מאוד פשוטה אבל יש בה מן הסיכון, שלא ישארו לכם בוטנים להכין איתם חמאה (צריך לקחת את זה בחשבון כשקולים ולקלות יותר :-) ).








אפשר גם בלי לקלף, גם את זה הכנו כשלא היתה לי סבלנות לקלף וכבר רציתי לטעום את טעם החמאה הביתית, החמאה יוצאת חומה יותר אבל זה לא באמת משנה לטעם.

השלב הבא הוא שלב הטחינה במעבד המזון, מכניסים את כל הבוטנים למעבד המזון וטוחנים וטוחנים וטוחנים...



וטוחנים...


וטוחנים...




 מתחילים לראות את החמאה נוצרת אבל זה עוד לא זה...



הנה משהו מעניין שקורה בכל פעם שאני מכינה חמאות אגוזים, האגוזים הופכים להיות מן גוש בצק חלק וזה שלב אחד לפני שפתאום בבת אחת הקסם מתחולל והחמאה הופכת לנוזלית!


רק עוד טיפה סבלנות...


הנה, זה חלק ורך וממש חמאת בוטנים (וחבל שאי אפשר להעביר ריח בתמונות...).

עכשיו כל מה שנשאר לעשות זה להעביר לצנצנת נחמדה או לקרוא לילדים (אם הם עדיין לא חמושים בכפיות) להתלקק.


בתמונה הזו החמאה יותר חומה כי זו חמאה שהכנתי בפעם ההיא שלא היתה לי סבלנות לקלף...


אצלנו אוכלים חמאת בוטנים בכל מיני אופנים, הילדים מאוד אוהבים לטבול תפוח או לאכול על פריכית אורז בשילוב עם פצפוצי שוקולד (סבתא מביאה להם מיוחדים מחו"ל בכל פעם שעוברת את גבול הולנד), אבל הכי הרבה הם אוהבים לנשנש את חמאת הבוטנים שלהם על מקל סלרי עם צימוקים.




אז תכלס מה צריך?

מינימום כוס וחצי בוטנים, תנור, מעבד מזון וסבלנות.
קולים את הבוטנים בתנור 140 מעלות לחצי שעה מצטבר, הופכים תבנית באמצע.
מעבדים במעבד מזון כמה זמן שדרוש עד שהופך לנוזל.
אוכלים.

אנחנו לא קונים יותר חמאת בוטנים.
לבריאות ובתאבון.